10 Mayıs 2015 Pazar

Kitap Yorumu #8 | Soğuk Kahve & Sabah Uykum - Ahmet Batman


Soğuk Kahve - Sabah Uykum
Sayfa Sayısı: 224 - Sayfa Sayısı: 259
Yazarı: Ahmet Batman
Yayınevi: Destek Yayınları

      Herkese merhaba, Apollon yeniden yorum yazmak için karşınızda! Yorumladığım kitapları görünce şaşırmış olanlar olabilir muhtemelen. Açıkçası ben de yorumlamayı hiç düşünmüyordum bu kitapları fakat bugün Instagram'da Kitaptan Kuleler etkinliğini yaparken gözüme ilişti bu iki kitap. Aslında bunları geçen yıl almıştım kendime, Soğuk Kahve'ye başlamıştım. Sonra ise ne oldu hatırlamıyorum ve bugün kitabın içini karıştırırken ayracımın bulunduğu yeri fark ettim. Bitirmeme çok az kalmış fakat kitap hakkında hiçbir şey hatırlamıyordum; ben de oturdum yeniden başladım kitaba. 

      Kitapların her ikisinin de yorumunu yaparken yanlış bir şeyler söylemek istemiyorum, umarım kendime hâkim olabilirim. Kitabı okumaya çalışırken (bakın okurken değil, okumaya çalışırken) nasıl olmuş da bu kadar fazla ilerleyebilmişim diye düşündüm. Sahiden, çıktığı sene (yani 2013'te) bu kadar popüler olan kitapların nasıl popüler olduklarını düşünüyorum hâlâ. Şaşırtıcı, fazlasıyla şaşırtıcı!
      
       Kitabın içeriğinin tanımını yapamıyorum bile... Ahmet Batman kimdir, nasıl birisidir, nasıl görünür; bunlar hakkında en ufak bir fikrim yok. Benim gözümde canlanan Ahmet Batman ise evde kalmış ve beyaz atlı prensesinin onu kurtarmaya gelmesini bekliyor. (Kurmuş olduğum cümlede hiç kimseyi ya da bir cinsiyeti yermiyorum, yanlış anlamayın.)

       Kitaptaki cümleler, anlatılanlar ve o koyu-italik şekilde yazılan sözler... TANRIM! Sanırım gözlerimi yerlerinden çıkarabilirdim. Bir an kusacağım sandım çünkü bu kadar fazla romantizm (?) bana bile fazla. Bakın tekrar söylüyorum, bana bile! Bana bile fazla gelen romantizmi insanlığın kaldırabileceğinden emin değilim. 

      Belirli bir olay yok, belirli bir kurgu yok. Ahmet Batman isimli sevgili yazarımız güya aşklarını ele almış bu kitapta. Bir insan yüzlerce kez aşık olabilir mi efendi, sorarım sana. Bir olur anlarım, iki olur hadi tamam, üçe bile eyvallah derim de sen bayağı bir ayran gönüllü çıktın yahu! Tüm gün bilgisayar başında oturup da Facebook'taki sözlere falan mı bakıyor acaba? Çünkü güya bölüm sonlarına koyduğu o koyu-italik yazıların duvarlara ya da Facebook profillerine yazılan o sözlerden farkı yok. Hani birisi vardır arkadaş listenizde, sevgilisinden ayrılır ve bir gün boyunca aşk acısı içerikli durumlar atar, siz de bunları görmeye maruz kalırsınız. Ertesi gün bir bakmışsınız o aşk acısı içerikli durumlar atan kişi başka birisiyle el ele kol kola olan resmini atıyor. Hah işte, Ahmet Batman da onlardan birisi.

      Soğuk Kahve kitabında yalnızca meybuz üzerinden bile bir şeyler yazabiliyor ve bunu masumluğa,acıya bağlıyor. Tamam, her insanın hayatında farklı şeyler etkisini gösterebilir, buna saygı duyarım fakat bunlar böyle mi anlatılır be Ahmet Batman?

       Sabah Uykum kitabının da Soğuk Kahve'den farklı olduğunu düşünmüyorum. Yazar belki kendisini geliştirmiştir diye açtım baktım fakat yok. Hani bazı insanların küçümsediği Wattpad yazarları var ya, açın ve onlardan bir tanesini okuyun. Ahmet Batman'a yazar denen bir ülkede küçümsediğiniz Wattpad yazarlarını baş tacı edersiniz umarım. 

      Popüler kültür denen bir şey var ya hani, eğer o "popüler kültür" kesimi olmasa Ahmet Batman böylesine yüceltilmezdi belki de. 2013-2014 senelerinde kesinlikle bir Ahmet Batman furyası ülkeyi kasıp kavurmuştu ve bundan büyük bir rahatsızlık duymuştum; kitapları o zaman tamamen okumamama rağmen. Şimdi her iki kitabı da kendini zorlayarak bitirmiş birisi olarak söylüyorum ki, Ahmet Batman furyasından daha çok iğreniyorum. 

     Romantizm yapma demiyorum, aşk acılarını anlatma demiyorum ya da başından geçenleri okurlarınla buluşturma demiyorum. Sadece, bu işi yapıyorsan hakkını vererek yap. Keşke Ahmet Batman'ın kitapları için ağaçlar kesilmeseydi...

      Neyse ki artık sosyal medyada daha fazla Soğuk Kahve ya da Sabah Uykum alıntıları görmüyoruz. Şükürler olsun! Bu iki kitaba toplam puan vermek istiyorum. 0,5 Soğuk Kahve'ye, 0,5 ise Sabah Uykum'a. Toplam puanım ise... 1! Kocaman BİR! 

      Yakında yeniden görüşmek üzere Apollon Güncesi takipçileri! Instagram'dan @apollonguncesi hesabını takip edebilirsiniz. ^^

1 yorum:

  1. yorumunu çok beğendim :D soğuk kahveyi arkadaşımdan alıp okumuştum herkes bayılıyor ama bn hiç anlayamadm neresine bayılıyorlar yaa aynı fikir de olduğum birini görünce çok sevindim ahmet batmanın şu aralar yeni olan kitabı bana ikimizi anlat'ı arkadaşım çok beğendi diye aldım bugün okumaya başlamayı düşünüyorum umarım diğer kitapları kadar kötü değildir bu arada bnm de bir bloğum var yeni açtım bakarsan sevinirim http://harfdnym.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil